Saturday, August 29, 2009

First shirt pattern

Made my first pattern. :) Too bad the paper didn’t fit to any desk, I had to work on the ground… Still have to figure out something for that.

The target was a fly-fronted shirt with slit. From cretonne, because there were nothing else home, willfully with dark thread, I wan to show it to Zsuzsa to check out my mistakes… :)

I didn’t think my carpenter iron square came really handy, I realized I don’t have any big square ruler. With the tailor square ruler is damn good to draw parallel lines, the small one is great for the sewing widths.I have to say, it’s completely different to draw in this scale, wrist moves are not enough, have to draw so huge curves, I can’t take my wrist on the paper… this annoys me, my hand is shaking a bit… :SIt’s luck we have some carpets in the other room, I couldn’t copy the pattern than… :)
About 2,5 hours I managed ot make the pattern… :)This ironing pattern is awesome, last time Zsuzsa made one for the jersey, and I realized I didn’t know what the hell is that. Without this… it would be pain to iron the pocket… :DSo… I tried to apply the tricks I learnt before… at the back side have to sew by 1mm on the sewing width, it going to turn in than, and you won’t see the sewing from the top.Those whiskers at the end are a small trick also: when you sew together the two layers of the collar, don’t make the edge peaky, make one stitch cross, and the edge will be really peaky, after turning out. While making this cross stitch, put a thread on the way of the sewing, and it will be easy to turn out with that thread, no need of bumping with scissors or whatever… :D There is an other trick also, which is still can’t make, before the tip (from closing part of the collar) hold up the upside layer a bit and it’s going to curl up really nice.


While basting this line, make the collar curl from the width, so the upper layer will be longer. Of course if you flatten it will be wrinkled but while wearing it will fit great.


The collar played me a joke, I don’t know yet why, but it become shorter with almost 1cm than the neck part where it should be attached. After a smaller shock, I took it, and in 18cm I hold on that 1cm, so it fit HAHA. I was really surprised I didn’t expect I can do this whit the crettone… :D


I still don’t have idea how to lock the slit, basically I have to lock it together but I should lock separate only that part.Any idea for this? Used to quilt double on the lock, it always snatch up the armpit, guess the sewing width is not wide enough. I tried to cut the sewing with eventually, than lock, but still not enough.
The result. The neck become a bit tight, the collar could be bigger, the sleeve slacker, the overall length is too much, and some tighten would be nice at the back. Or I have to fatten… :D anyways it’s my first try, it’s not so bad because it fits. :) This fly front is really great, I love it, I was dreaming a lot about… :) I hate buttons! :D


Megcsináltam az első saját szabásmintámat. :) Sajnos akárhogy bűvöltem az asztalokat egyiken se fér el a papír, úgyhogy kénytelen voltam a földön rajzolni... erre majd még ki kell találnom valamit.

A cél egy alul slicces, rejtett gombolású ing volt. Karton anyagból, mivel más most nem volt itthon, direkt sötét cérnával, majd Zsuzsának megmutatom, hogy kivesézzük... :)

Nem is gondoltam volna, de nagy hasznát vettem az ács derékszögemnek, rájöttem ugyanis, hogy nincs viszonylag nagyobb derékszögű vonalzóm. A szerkesztős háromszögűvel eszméletlen jól lehet párhuzamosokat húzni, a picivel meg varrásszélességet rátenni. :)Meg kell hagyni nagyban teljesen más rajzolni, mint kicsiben, nem elég a csuklómozdulat, akkora íveket kell húzni, hogy gyak a csuklóm le se tudom rakni, ilyenkor bosszant kicsit, hogy remegős a kezem...Még szerencse, hogy a másik szobában van padlószőnyeg, mert különben nem tudtam volna rádlizni... :)
Cirka 2,5 óra alatt sikerült kiszenvedni a szabásmintát... :)


Jó dolog ez a vasalósablon, múltkor a meznél Zsuzsa csinált egyet, akkor derült, ki hogy ilyenről még nem is hallottam. Enélkül kínszenvedés lenne kivasalni a zsebet... :DSzóval próbáltam az összeszedett praktikákat alkalmazni... a hátán a varrásszélességen meg kell tűzni milissel így szépen befordul, nem látszik a varrás a színéről.Az a bajusz a végén egy kis trükk lenne: amikor a gallér két rétegét színnel szembe összevarrjuk, nem csúcsosra kell varrni a végét, kell keresztbe öltés, így lesz szép hegyes. Namos ebbe a kereszt öltésbe kell varráskor berakni egy darab cérnát, aminél fogva utána szépen ki lehet fordítani, nem kell ollóval nyomkorászni. Van még egy trükk ugyanitt, de az még nekem nem annyira sikerül: a csücsök előtt (a gallér záródó részénél) a majd felül lévő réteget be kell kicsit tartani, akkor szépen felfelé fog pöndörödni.


Úgy kell megfércelni, hogy közben széltében meg legyen pöndirítve a gallér, így a külső réteg anyag hosszabb lesz, emiatt majd szép borulása lesz. (Az természetes, hogy kisimítva ráncos kicsit a felső réteg.)


A gallér megviccelt kicsit, nem tudom még miért, de majd 1 centivel rövidebb lett nyakléc, mint a nyakkör, amire fel kell varrni. Kisebb frász után megfogtam a grabancát és kb. 18 centin betartottam rajta ennyit és jólett, meglepődtem, nem gondoltam, hogy egy karton anyaggal ezt el tudom majd játszani... :D


A sliccet még egészen tudom hogy kellene lockolni, mivel elvileg ugye egybe lockolom, csak ott mégis külön kéne azon a részen.Erre esetleg van tippetek? Itt duplán meg szokták tűzni a lockon, csak mindig összekapja kicsit a hónalját, mivel a varrásszélesség nem elég bő, eddig avval próbálkoztam, hogy megvágdostam kicsit, úgy lockoltam, de nem tűnik elégnek.
A végeredmény. A nyaka kicsit szűk lett, a gallér lehetne kicsit nagyobb, az ujja kicsit lazább, a hossza sok lett az egésznek, illetve a hátába nem ártana szűkítő. Vagy híznom kéne... :D De végülis első próbálkozásom, szóval szerintem nem rossz, mert rám jött. :) Ez a rejtett gombolás nagyon tetszik már régóta erről álmodok, utálom a gombokat... :)

2 comments:

Princi said...

Ez a bejegyzés is már önmagában egy nagy piros pontos teljesítmény, hát még a tartalma! Nagyon kiokosodtál szerkesztésből, nekem ehhez soha nem volt türelmem, amikor tanították. Szuperjó lett! A gallérmintát majd korrigálod, gondolom.
Az oldalvarrás ráhagyásait kb. 10 centivel a slicc kezdete előtt szét kell lockolni, ennyi csak a trükk.
Ilyen és hasonló problémák megoldása végett nagyon ajánlom, hogy menj be több (minőségi)ruhás üzletbe csak úgy nézelődni és kukkants bele a cuccokba, hogy hogyan vannak összevarrva, kidolgozva, minden apró részlet nagyon tanulságos lehet! Lesznek talán meglepően trehány darabok, de nagyon igényesek, profik is, ezekből rengeteget hasznosíthatsz.

Katica said...

Hűűű...nem semmi,ügyes vagy...szerkesztgetni sosem szerettem...pedig anno eleget kellett nekünk is a suliban.nekem ahhoz nincs türelmem, meg szabni sem sok van, annak a vége néha tényleg szó szerinti szabás, vagy kukába landolás :-D nagyon utálok szabni, de sajna anélkül nem megy semmi :-D
Én is a padlón rajzolok folyton,persze előtte heves porszívózás...nehogy ellepje a leendő cuccot már előre a nyusziszőr :-D
Jah és igen...remegő kézzel nem egyszerű az élet...tudom Én is...sőt ha még a sok rajzolástól be is görcsöl...na akkor lesznek igazán szépek a vonalak :-D

Post a Comment